Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zdrowa dieta to taka, która kładzie nacisk na owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste oraz beztłuszczowe lub niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne; obejmuje chude mięso, drób, ryby, fasolę, jajka i orzechy; i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, cholesterolu, soli (sodu) i dodanych cukrów. Ale jakie minerały i składniki odżywcze są niezbędne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia? Rozważ te bogate w składniki odżywcze produkty, gdy chcesz poprawić spożycie witamin i minerałów.
Witamina A jest potrzebna do dobrego wzroku i optymalnego funkcjonowania układu odpornościowego. Olej z wątroby dorsza, produkty mleczne, słodkie ziemniaki i ciemnozielone warzywa liściaste są doskonałymi naturalnymi źródłami witaminy A.
Witamina B1, znana również jako tiamina, jest niezbędna dla zdolności organizmu do przetwarzania węglowodanów. Chleby pełnoziarniste, płatki zbożowe i makarony zawierają duże ilości tiaminy.
Ryboflawinę lub B2 można znaleźć w wzbogacanych płatkach zbożowych, migdałach, szparagach, jajkach i mięsie. Jest używany w wielu procesach organizmu, w tym w przetwarzaniu żywności w energię i produkcji czerwonych krwinek.
Niacynę, znaną również jako B3, można znaleźć w chudym kurczaku, tuńczyku, łososiu, indyku, wzbogaconej mące, orzeszkach ziemnych i wzbogaconych płatkach zbożowych. Pomaga w trawieniu, a także odgrywa kluczową rolę w przekształcaniu żywności w energię.
Witaminę B6 można znaleźć w wzbogacanych płatkach zbożowych, wzbogaconych substytutach mięsa na bazie soi, pieczonych ziemniakach ze skórą, bananach, kurczaku i indyku z lekkim mięsem, jajach i szpinaku. Jest niezbędny dla zdrowego układu nerwowego i pomaga rozkładać białka i zmagazynowane cukry.
Witamina B12 jest potrzebna do tworzenia czerwonych krwinek i można ją znaleźć w wołowinie, małżach, małżach, krabach, łososiu, drobiu i soi.
Owoce cytrusowe, czerwone jagody, pomidory, ziemniaki, brokuły, kalafior, brukselka, czerwona i zielona papryka, kapusta i szpinak są naładowane witaminą C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i tworzenia przekaźników chemicznych w mózgu.
Witaminę D można znaleźć w wzbogaconym mleku, serze i zbożach; żółtka; łosoś; ale może być również wytworzony przez organizm z ekspozycji na światło słoneczne. Jest potrzebny do przetwarzania wapnia i utrzymania zdrowia kości i zębów.
Witamina E działa jako przeciwutleniacz i jest niezbędna dla dobrego zdrowia Twojej skóry. Jedz dużo zielonych warzyw liściastych, migdałów, orzechów laskowych i olejów roślinnych, takich jak słonecznik, rzepak i soja, aby uzyskać ten niezbędny składnik odżywczy.
Kwas foliowy można znaleźć w wzbogacanych zbożach i produktach zbożowych; fasola lima, soczewica i garbanzo; i ciemne warzywa liściaste. Jest niezbędny do rozwoju komórek, zapobiega wadom wrodzonym, wspomaga zdrowie serca i pomaga w tworzeniu się czerwonych krwinek. Kobiety w ciąży muszą zachować szczególną ostrożność, aby zapewnić sobie wystarczającą ilość tego dla siebie i rozwijającego się dziecka.
Produkty mleczne, brokuły, ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i rabarbar oraz produkty wzbogacone, takie jak sok pomarańczowy, mleko sojowe i tofu, są pełne wapnia. Podobnie jak witamina D, jest bardzo ważna w budowaniu i utrzymaniu mocnych kości i zębów.
Mięso narządów, ostrygi, małże, kraby, orzechy nerkowca, nasiona słonecznika, płatki zbożowe z otrębów pszennych, produkty pełnoziarniste i produkty kakaowe są bogate w miedź, która pomaga w metabolizmie żelaza i tworzeniu czerwonych krwinek. Pomaga również w produkcji energii dla komórek.
Żelazo można znaleźć w zielonych warzywach liściastych, fasoli, skorupiakach, czerwonym mięsie, drobiu, produktach sojowych i niektórych pokarmach wzbogacanych. Jest potrzebny do transportu tlenu do wszystkich części ciała za pośrednictwem czerwonych krwinek.
Potas można znaleźć w produktach takich jak brokuły, ziemniaki (ze skórką), sok z suszonych śliwek, sok pomarańczowy, zielone warzywa liściaste, banany, rodzynki i pomidory. Pomaga w funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni, a także pomaga utrzymać zdrową równowagę wody we krwi i tkankach ciała.
Czerwone mięso, wzbogacone płatki zbożowe, ostrygi, migdały, orzeszki ziemne, ciecierzyca, produkty sojowe i produkty mleczne są doskonałymi źródłami cynku w diecie. Cynk wspiera funkcje odpornościowe organizmu, zdolności reprodukcyjne i układ nerwowy.
Białko jest głównym składnikiem mięśni, narządów i gruczołów. Każda żywa komórka i wszystkie płyny ustrojowe, z wyjątkiem żółci i moczu, zawierają białko. Komórki mięśni, ścięgien i więzadeł są podtrzymywane białkiem. Dzieci i młodzież potrzebują białka do wzrostu i rozwoju, a dorośli potrzebują go do utrzymania integralności komórek. Można go znaleźć w żywności, takiej jak fasola, mleko i mięso.
http://dermacea.pl/produkt/magnipsor-white-150ml-masc-na-luszczyce-bez-recepty/
Podstawową funkcją węglowodanów jest dostarczanie energii organizmowi, zwłaszcza mózgowi i układowi nerwowemu. Węglowodany złożone to najlepszy wybór dla stabilnego poziomu cukru we krwi. Pieczywo pełnoziarniste i płatki zbożowe, rośliny strączkowe i warzywa skrobiowe są dobrymi źródłami węglowodanów złożonych.
Niezbędne kwasy tłuszczowe odgrywają rolę w wielu procesach metabolicznych i istnieją dowody sugerujące, że niski poziom niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych lub zła równowaga typów wśród niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych może być czynnikiem wielu chorób. Dobrymi źródłami są ryby, a onallfish, siemię lniane, olej rzepakowy, pestki dyni, nasiona słonecznika, warzywa liściaste i orzechy włoskie.
Chociaż ta lista nie jest kompletna, daje dobrą bazę wiedzy, na której można zbudować zdrową, dobrze zbilansowaną dietę.